❤FolloW me❤

Tuesday, March 27, 2012

p!L!hAn


PILIHAN..

menurut kamus dewan dan pustaka, pilihan ni bermaksud  yang telah dipilih (umumnya yg terbaik) ataupon hasil memilih... 
tak yah rujuk kamuih dewan pon hangpa da taw pilihan tu apa kan?
setiap org ada hak dia yang tersendiri untuk memilih apa yang terbaik untuk diri dia dan untuk orang lain...
bak kata org la kan.... kita hanya merancang, tapi Tuhan yang menentukan... law kita duk pilih apa yg org cuba arahkan kat kita tanpa kehendak ati kita, memang x kan jalan jugak kan... karang berperang pulak...


bercakap sal pilihan nie, teringat plak 'kejadian' 2 tahun lepas.... lepas kluaq jer result SPM, mula la duk termegah2 duk isi borang UPU segala... nak ditakdirkan, rezeki menyebelahi aku... tawaran ke Matrik Penang aku dapat, form 6 kat SMKTLS pon aku dapat, and tawaran ke UiTM KT pon aku dapat... masa 2, family duk pakat tanya dah, nak pilih yg mana 1... aku cakap, form 6 awai2 aku da tolak.. skang nie nk pilih antara Matrik Penang ngan UiTM KT... lau ikut ayah chek, dia nak chek blajaq ja kat UiTM KT.. senang.. dekat.... law jadi apo2 xder la susah bebenor ati dia... akak aku pon sama... mak aku? mak aku kan sakit.. ati aku pon berat nak tinggai umah, p jauh2... nak2, lagi seminggu akak chek nak kawen.. adoi.. memang poning la msa 2... dah  2 ari, memang x taw lg nk p mana.. call cg kaunsling skola aku.. choose which one is better for u and when u choose, u x kan menyesal... sudah.. mana yang terbaik nih??? bapak sdara aku lak tya, lau nak p matrik, pergi je la...kalau 2 yg ko pilih.... hmm... aku tya si kawan tercinta yg dpt 1 matrik ngan aku nih..... 
"Atul nak p matrik ka?"
"Atin lak?"
"Hmm.. law ikut ape yg atin rncg, aten nak genggam dip dulu... tp x sgka lak dpt matrik.. uitm pon dpt.. x taw nk pilih yg mna..."
"Atul pon nak masuk U gak, tp mslhnya atul dpt matrik je.. law dpt u, atul memang nak g U..." 
"Atin rasa, nekad kot masuk U... lagipon sayang nak tinggal mak... takot law jadi ape2... lgpon xlma lg alang nak kawen... law aten pi matrik, x smpt la nk join majlis dorang"
"atul sorang r kat sna?"
"Nmpk gaya cam 2 r.. x pe la.. kira atul ni wakil aten la kat sna.. :) lagipon, ma kan dpt penang jugak...."
masa tu memang da nekad nak pilih U.. lgipon kami da adakan mesyuarat ngan budak2 sekelas yg dpt matrik nih... ad yg nk p matrik ada jgk yg x nak....
balik jer, gtaw kat family, aku pilih UiTMKT.. terus melebar senyum ayah aku nie... (jd anak emas ayah memang x best..huhuhuhu)     
bila da nekad masuk U nie, kena la bersemangat sikit kan... dah lepas 2 sem aku kat UiTM, rupa2nya ada yg x berpuas hati ngan aku.... aigoo.... cikgu  aku nie la... masa aku pi skola cuti sem 2, dan dan dia marah aku depan students dia kat dewan tu..... dia cakap cam nie :

"Saya kecewa ngan awak faten... diploma 2 bukan taraf awak! awak sepatutnya masuk matrik!! taraf diploma 2 spatutnya tuuttttt (xnak sebot nama) yang ambik.. saya betol2 kecewa ngan awak... x berani tanggung risiko... tengok macam si tuuttt dan si tuuttt tu, berani.. da nak abis pon blaja kat matrik.. awak? terkontang kanting blaja kat sna amik diploma...diorang keluar matrik smbung degree.." 

siyes aku cakap, memang tegang n sinis gilerr muka dia...
aku yg kena hentam nie, rasa nak nangis jer kat situ... cover beb.. x kan nak nangis depan budak2 nie.. tercalar imej aku sebagai pengawas skola yg garang! hukhukhuk.... sedey... T_T
ngan muka dan bibir yg tersenyum (memang terasa canggung gak la), aku jawab :

"Saya pon boleh dapat degree jugak cikgu..."

"Saya nak tengok jer..." aish.. sakitnya ati aku masa 2.. rasa macam kena blend...

"Saya akan buktikan yg saya akan dapat degree 2... sy akn tunjukkan kat depan cikgu yng plajar diploma cam sy ni pon mampu dapat degree, sama macam budak2 matrik yang cikgu duk sebut2 tu"

2 pon aku jawab smbil tersenyum... nak taw, law jmpa aku skang pon, ckgu 2 cam tengok sambil senyum sinis jer.... masalah tol... dia x taw masalah aku... x taw yg mak aku kena strok, lumpuh sebelah badan.. dia x taw, awl pagi sblom majlis akad nikah akak aku, mak aku kena serang skli lg... akak aku hampir nak batalkan majlis dia.. macam mana kalau aku x smpt jmpa mak aku time 2... nsib baik Allah masih pnjangkan nyawa mak.. mak masih boleh brnafas cam biasa... dia tak taw semua 2.. yg dia taw, nak longgokkan rasa kecewa dia kat aku... ckgu sepatotnya support apa yg dipilih oleh students dia.. yg beza nak dpat degree antara bdk Dip ngan bdak matrik, juz masa je.. samaada cepat atau lambat... cikgu, tolong fahami saya n tolong beri restu cikgu tu kepada saya... cikgu sorg jer yg kecewa ngan saya.. cikgu2 lain sume support sy walaupon sy x gi matrik.. lau ckgu hentam saya smp bila2 pon, masa x kan berundur ke belakang cikgu.. tolong la fahami saya...

bukan simpatimu yang ku pinta,
hanya pengertianmu 
restumu....
dan sokonganmu terhadapku...

bukan simpati yang ku pinta...
hanya kepengertianmu
tuk mengerti jalan yg dipilihku...

                                                                                                   sufie afeeya osman

dear readers, blaja kat mana2 pon sama jer.. juz masa untuk kita berada di atas 2, maksud aku, dri degree nk ke master.. dr master nak ke PhD... tu smua bergantung pada masa.. lambat atau cepat... blaja kat mana2 skalipon, yg penting ilmu yg kita dpt... yg berbeza jenis ilmu yg kita dapat jika kita ambik jurusan yg berlainan...

betol dak?? :)

so, pilih la mana yg korang rasa terbaik pada diri korang... tya pendapat family and org yg lebey arif... yang penting, ISTIKHARAH... minta petunjuk....
 

❤Dah baca, cuba la komen lak. tQ❤

No comments:

Post a Comment

♥Budak Chubby mintak Comment♥