❤FolloW me❤

Saturday, June 16, 2012

Putus Cinta?!



PUTUS CINTA?! Satu topik yang akan menjadi bualan hangat dalam kalangan member2 sekalian tak kira la member kamceng ke member ape ke... bila cakap jer, 

“aku da break da ngan mamat/minah sekian-sekian..”

then akan timbul banyak persoalan dan soalan-soalan dan question-question dan questions dari diorang.

“awat hang break ngan dia?”

“dia ada pakwe/makwe lain ka?”

“dia curang ngan hang ka?”

“hang da buat apa kat dia?”

“hang ada boipren/gepren baru ka?”

“Hang da tak sayang dia lagi ka?”

“hang da bosan ngan dia ka?”

“dia pukui hang ka?”

“dia ada buat sesuatu kat hang ka?”

“family hang marah ka hangpa couple?”

Daripada senarai atas tu, memang banyak lagi soklan yang akan timbui yang takkan tercapai dek akai. Macam-macam yang mereka duk pikiaq, sampai x tidoq malam... pikiaq, sebab apa kita break ngan mamat/minah sekian... pikiaq macam benda tu ad kaitan ngan dia jer.... macam pikiaq msalah negara pon ada... haishh....
jawapan yang selalu sangat bila soklan tu menjengah, akan terkeluaq la ayat2 seperti dibawah...

“no comment”

“dia tak sesuai ngan aku”

“da tak dak jodoh nak wat cam na”

Haa.. betui la tu.. da x dak jodoh, nak wat cam na... hang kona la brape banyak degree pon, lau jodoh 2 tak dak, lambat atau cepat, memang break jugak la... 2 maknanya jodoh hang bukan ngan mamat/minah tu. Hang sayang gila2, sampai gila bayang, sampai terjun longkang, masuk lam kolah ayaq sekali pon, kalau da jelaih jodoh tak berpihak pada hang pa, baik biaqkan saja...

Ehh.. hang cakap ni macam da ada pengalaman jer....

oh yer... memang da ada pengalaman pon... sebab tu la laju je ak menaip nie ha..... bukan niat nak mengata ke apa ke... yang aku nak highligt kat sini sebenaqnya..... kalau putus cinta tu, jangan terlalu bersedih... mungkin dia bukan yang terbaik untuk kita.... mungkin Allah da sediakan seseorang yang lebih baik dari dia untuk kita... tak yah nak membazir berbesen-besen air mata hanya kerana seorang gadis/lelaki... berdoa kat Allah moga hangpa dipertemukan dengan seseorang yang dapat jaga hangpa waktu hangpa sakit @ susah, bukannya tinggaikan hangpa tika sakit... berdoa pada Allah moga hangpa dipertemukan orang yang boleh bawa hangpa ke jalan yang diredhai Allah...  Allah taw apa yang terbaik untuk kita.. dan apa yang dia berikan pada kita itu, adalah sebaik2 dan sempurna kurniaanya pada kita.... dan mungkin dia akan selitkan sedikit ujian untuk menguji kita.... pesanan aku lagi, jangan terlalu buta dalam menilai cinta dan jangan terlalu buta dalam menyintai seseorang... the best love is, bila cinta hangpa nie mendapat redha Allah... nak dapat redha Allah cam ner? 


Cintai dia jangan melebihi cinta kita kepada Allah dan Rasul.. pesanan untuk diri sendiri juga... nak senang, kawen je la.. bercinta lepas kawen 2, lebih baik kan?? J  macam cerita Vanilla Coklat tu.... macam cerita Nora Elena.. korang kan suka cite vanilla coklat... sampai termimpi2 nak taw apa kesudahannya.... hohoho......walaupon awal2 di uji namun bahagia di akhirnya.... semuanya dengan izin Allah.. jangan lupa itu.... J

untuk gadis2 yang putus cinta, jangan terlalu bersedih... dan untuk jejaka yang putus cinta, kuatkan semangat kamu... jangan mencuba perkara2 terlarang yang melebihi paras normal.. (betui ke x ayat aku nih)... jangan sesekali cuba menamatkan riwayat hidup ke ape ke yang sewaktu dengannya..nauzubillahiminzalik..... ingat, kita ada Allah sebagai tempat mengadu... ada ibu ayah... ada keluarga... dan ada teman2 sebagai tempat mencurahkan masalah... selalu bergembira walau apa saja rintangan yang melanda.. Allah sentiasa bersama kita... J


❤Dah baca, cuba la komen lak. tQ❤

No comments:

Post a Comment

♥Budak Chubby mintak Comment♥