❤FolloW me❤

Friday, November 2, 2012

kerana motosikal



 kredit to : google


Pernah naik motosikal? memang la pernah kan... sahkan monyet pon dah maju, nak pi panjat kelapa pon tuan dia bawak naik motor.... hikhikhik... pandai bawak motor?? :D
saya pandai!!! (jakun tol) aku pandai bawak tapi aku x pandai nk start motor.. sape yang same dilema macam aku cuba angkat kening!!
isnin lepas, akak ipar aku suh aku pi amik anak saudara aku kat tadika. konon bersemangat nak pi amik... naik je atas motor...
"Ayah, start motor jap," terjerit2 aku duk panggil ayah aku. ape lagi membebel la ayah aku tu. nak naik motor, start la sendiri. bila nak pandai kalu dop blajo startnyer.... dengan muka sedey, aku cuba la start motosikal tu.... seminit.... x dapat.. dua minit... x dapat... lima minit... pon x dapat... peluh dah keluar da... lagi 10 minit lagi anak sedara aku tu nak balik... ayah aku geleng kepala tengok aku macam tu.
"Doh gane gining. kalu motor mati tengoh jalan, dok ke susoh kalu dop panda nok start," okay... ayah aku membebel lagi....
"Orang berlakon r kate motor rosak, x ley idup.. macam selalu.. ," hikhikhik.. menjawab jer kije aku... aku memang selalu macam tu, kalau motor x ley hidup, aku mula wat muka kecian kat tepi jalan. pastu ada la yang tegur...
"Motor rosak ke dik?" aku pun angguk la.... then lakonan berterusan..
"Tak tau kenapa x ley start. da byk kali start tapi x hidup2," dalam hati tergelak macam orang gila... sorry yer abg2 n pak cik2 yang tolong aku start motosikal sebelum nie...
kita sambung... ayah aku start 3 kali, motor da hidup... x sampai 50 meter dr rumah, motor mati lagi.... frust2... huhuhu... pas2 akak aku plak tolong start motosikal sebab ayah aku da fed up ngan aku.... :p
dengan lagak, aku bawak motor mcam orang expert.... kali ini x  sampai 100 meter, motor mati sekali lagi. aku da start berpeluh. kat blakang aku yang duk menanti lori ngan kereta.... aku cuba sorong motor 2, tapi tetap x bergerak.. gear ngan break langsung keras macam tu jer... apalagi, kecoh mulut aku duk panggil akak n ayah aku. rasa nak nangis pon ada bila tengok lori kat blakang tu nak gerak. pak sedara aku yang tengok aku macam tu duk laung kat aku..
"Turun!! turun!!!" aku memang da x taw nak buat apa. bila tgk pak sedara aku makin dekat, baru la hati aku nie reda sikit.
"Turun!"  bila dia pegang motor, aku pon turun la... ketar lutut rasa macam x ley nak berdiri da masa tuk. pak sedara aku tolong sorong motosikal tu dengan kepayahan ke tepi. berat kot motor tu.. huhuhu
sampai kat umah, pak sedara aku cuba nak kenalpasti masalah motor 2.... ape lagi membebel la dia...
"motor pandai guna tapi x pandai nak baiki... nasib baik x jadi ape2," ohho.. dia bukan membebel kat aku, tapi kat akak aku.. sebab sepanjang aku balik bercuti, tu baru 1st time aku pegang motor.... last skali akak ipar aku sendiri terpaksa amik anak sedara aku tapi guna motor satu lagi....

❤Dah baca, cuba la komen lak. tQ❤

No comments:

Post a Comment

♥Budak Chubby mintak Comment♥