❤FolloW me❤

Thursday, November 29, 2012

SEGMEN : 1000 KASIH BERTAUT 2013


da dijemput x kan x nk join kan...
:)
erti kasih sayang pada pandangan chek...
seperti yg kita taw, kasih dan sayang nie subjekif..
kita x ley nk habaq berapa percent kita syg dia berbanding dia...
cam nie..

"Aku sayang kau 60% lebey 10 % je dari dia"

lau ada la ukuran macam nie, chek pasti memang ramai yang makan aty ulam jantung..
huhuhu...

perasaan dan rasa kasih dan sayang nie pulak, kita bley ada kat sape2 je..
mak ayah, adik beradik, THE MOST yg korang perlu kekalkan kasih dan sayang adalah pada ALLAH s.w.t dan Rasulullah s.a.w...
pada kawan2 pun kita kena ada rasa kasih sayang, pada ckgu/lecturer, pada family besaq kita... bahkan pada baby yang kita baru jumpa kita ley jatuh kasih.. jatuh sayang... 
perasaan tu hadir tanpa kita sedar.... bukannyer paksa2...
bukan cam nie,

"Aku tak kira, ak nak paksa jugak diri aku sayang kat dia nih!"

kalau la boleh... (memang boleh, tapi macam tak pure je kan perasaan tu.. huhuhu)

chek bagi contoh k... cam nie la... bila korang jumpa sorang mamat/minah nie, nak kata cun/henssem x cun/hensem... tapi bila hati da jatuh kasih dan sayang, korang da x dapat nk tarik2 lagi..

"aku nak tarik balik perasaan kasih sayang aku kat dia!"

oh... memang tak la.. bagi command skit, trus ilang kasih sayang tu.. apa pon tarak...
habis dunia cam nih! hohoho

maka akan wujud pulak persoalan... jika kasih sayang itu subjektif, kenapa mesti wujud perkataan PILIH KASIH atau BERAT SEBELAH dalam membahagikan kasih sayang?
biasanya benda nie kerap berlaku dalam keluarga...  seperti keluarga besaq la... yg ada adik beradik ramai..
1st, PILIH KASIH.... memang  perkataan tu da menunjukkan caj2 negatif lam aty kita. kan?
pilih kasih nie wujud bila seseorang itu melebihkan seseorang yg lain dalam pelbagai segi.... mungkin dia sedar dan mungkin jugak dia x sedar. sebenaqnya sikap pilih kasih nie x elok lam diri kita... tapi fitrah manusia x ley lari dari semua nie. ape pon, cuba hindarkan.. khususnya buat yg da pegang status Ma & Pa, or kakak/abang adik. 
berat sebelah nie pulak sama jer cam pilih kasih... pon ada caj2 negatif kalau yg pK negatif... tapi dalam kes berat sebelah nie bukan bermakna tak der kasih dan sayang. sbg contoh chek bagi, CONTOH k.... si ayah nie beli hadiah kepada si kakak yang lebih mahal daripada si adik, maka si adik nie terasa ayahnya telah berlaku tidak adil dan berat sebelah dalam membahagikan sesuatu. akn timbul rasa hasad dalam diri...

"akak dapat yang mahal. aku dapat yg murah. ayah memang sayang akak lebih. ayah tak sayang aku"

see, ayat yang seangkatan dengan yang di atas akan timbul. jangan persoalkan kelebihan sayang tu sebab x der mak pak yang tak sayang anak. dia sygkan anak2 dia sama rata cuma dalam pembahagian hadiah or ape la, dia akan lebihkan anak yg lebey terlebih dahulu lahir. 
(tapi ad jugak anak bongsu or x kira anak yang ke berapa dapat lebih drpd akak2/abg2 dia)
^_^"
 lau perasaan kasih dan sayang pada ALLAH s.w.t dan Rasulullah s.a.w, kita dapat tunjukkan ngan solat, zikir memuji kebesaranNYA, mengaji al-quran, n banyak lagi cara yg kita dapat wat. (menuju ke jalan yg diredhai olehNYA)

opss... panjang ker.... sorry tapi i2 la olahan yang dapat chek  beri dalam erti kasih dan sayang

❤Dah baca, cuba la komen lak. tQ❤

7 comments:

  1. kasih sayang dari Allah, adalah kasih syng yang muktamad.. :)

    salam kenalan dari segmen yng sama..akk dtng membalas knjungan & follow sini..klau sudi meh la singgah blog akk selalu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da follow akak... thanks sudi singgh kat blog nih.. :)

      Delete
  2. menarik kupasan awak , best baca , tak boring . :)

    ReplyDelete
  3. Awak awak... terima kasih join segmen kite.. Nanti update adiah oke :)Jangan lupa follow peserta lain oke. :)

    ReplyDelete

♥Budak Chubby mintak Comment♥