❤FolloW me❤

Wednesday, July 24, 2013

 Alhamdulillah..... Doa dimakbulkan Allah s.w.t...
dapat peluang sambung blaja lagi kali ni....
agak jauh dari rumah la kali nie tempat blajanya...
huhhuhuhuhu

kali nie dapat kat Arau, Perlis...
UiTM dihatiku...
program AS254 
Sarjana Muda Sains (Kepujian) Teknologi Marin..

result 19hb ari tu, tp baru hari ni ada kesempatan mengupdate blog...
sbb sblm nie line slow yg teramat..
ari nie speechless sbb line laju...
kenapa agaknya ya...

masa mula2 bagitaw akak, aku dapat sambung kat perlis, 
ayat yg pertama keluar...
"Ya Allah... Jauhnya...."
=_="
sepupu yang ada kat sana cakap..
pjalanan dari terengganu ke sana, hampir 11 jam...
erk.....
jauhnya....

xpo la dapat jauh pon....
asalkan dapat blaja...
blan 9 nie da jadi warga arau...

smlm da settle pasal rumah sewa....
kwn yg dapat skali ngan aku tlg carikan....
140/month..
x tmasuk letrik n air...
moga apa yg dipilih merupakan pilihan terbaik aku dan kawan2...

honestly, aku x taw apa2 sal teknologi marin walaupun ini merupakan pilihan pertama aku...
:D
tp x dak la sampai x taw tahap 0....
huhuhu

apapun.. kwn2.. doakan yg terbaik untuk saya...
selamat berrpuasa...
selamat beriftar...
selamat bersahur....
dan selamat hari raya..

:)


❤Dah baca, cuba la komen lak. tQ❤

6 comments:

  1. Tahniah dear! ^^ sy dpt UUM :) Blaja rajin2 k .

    ReplyDelete
  2. tahniah awak sebab dapat sambung belajar , ehehehe ~ course yang best tuh ... awal sem dah duk rumah sewa .. ehehehe ~ terbaek !

    ReplyDelete
  3. Akak interview dia tnya pasal apa je??

    ReplyDelete
  4. Salaam kak.. I know that you haven't log into your blog for years. But still erm.. do reply me please 🙏 boleh tau tak, overall marine tech ni mcm mana? Apa yg best n apa yg x? Do's and don'ts to score well or whatever... bleh tak share akak punya experience spnjg ambik marine tech ni.

    Thanks 😊
    Ins
    DIS Araustralia ✌

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Oh my.. it has been months and baru hari ni akak baca. sorry Insyi. akak busy sgt smpai xde masa nk review blog.

      Akak x taw masih valid atau tak jawapan akak tuk awak skrg.. tapi x pe. akak jawab je la ya...

      Back to ur question..

      Marine tech...
      study dlm bidang ni overall okay la.. awak akan belajar byk pasal marine punya hidupan, port, marine engineering, food processing (mcm mna nak hasilkan keropok, fish ball, fish cake, finger crab etc tu dr surimi n otoshimi), marine law,navigation and sedikit sebanyak pasal business (yg ni mmg da x leh lari dah) n statistics.

      Then, biasanya most of marine student, UITM akan bg peluang tuk buat Lesen scuba, payment dia yg tu tgok mcm mana dia organise. Yang paling best, stiap sem akan ad outing kemana-mana.. Contoh terdekat, ke langkawi... boleh dikatakan setiap semester. huhuhu.. poket tebal pon boleh jadi nipis. :p
      and, kalau pilih course ni, jgn risau, lecturer semua baik2, friendly semuanya.

      Pro's : u dpat belajar semua benda, and nanti bila awak da habis belajar, awak boleh masuk ke mana2 cabang marine sbb awak ad blaja basic for each subject (ex: food processing, kenal structure kapal and engine parts, marine laws, port and port regulation and marine equipment mcm hydrolab, CTD, dredging n etc). U boleh guna ape yg u blaja and apply masa kerja nanti.

      Con's: kalau nak blaja something yg awak rasa memang awak nk focus on that study.. contoh marine engineering, awak just nk focus blaja pasal structure kapal n others that relates to engineering... awak boleh search for other marine study, i.e : marine engineering (UMT). kenapa? sbb marine tech dekat sini, dia x fokus pada technology shja. U'll learn soooo many things mcm akak cerita kat atas tu. huhuhu


      Do and don'ts to score well..

      Akak dulu blajaq bukan rajin sgt pon.. heheheh

      Yang penting, blajaq rajin2... akak x leh nk komen lebih sbb jenis akak, jenis study last minute except tuk subject yg akak minat. Contohnya, math / Statistics. Yang ni memang awal2 lagi akan akan study. For other subject, mmg jenis susah nk study awal.. hehehe... Tp jgn jadi mcm akak. hehe

      Do :
      1) ape yg awak baca, make sure awak fhm. dia x kisah mcm mana pemahaman awak, asalkan jgn lari dari teori dia. pattern setiap org x sama taw. so awak kena tahu awak ni bila nk fhmkan sesuatu benda, awk kena buat mcm mana. Ada org, dgn buat study group, ada org baca n rujuk contoh2 ppwk yg org da pnah buat sblm ni.

      2) kalau masih x faham, pls p jumpa lecturer and mintak dia terangkan sampai awk fhm. then bila dah faham, try tuk buat exercise. jawab soalan2 past year. Byk kali pon x pe. sampai awk boleh jwab tanpa refer notes.

      3) Berdoa byk2.. buat baik sesama kita.. hormat mak ayah n lecturers. Usaha sebaik mungkin tuk dapatkan hasil yg baik


      Don't..
      satu je pesanan..
      jgn buat kerja2 mengarut...hihihi...

      Akak xtaw nak cerita ape.. walaupon kekadang akak merungut pasal course ni.. tp dengan keadaan sekeliling, kwn2 yg sgt memahami, lecturers yg friendly, alhamdulillah, akak boleh survive sampai akhir sem... hihihhi

      Delete

♥Budak Chubby mintak Comment♥