❤FolloW me❤

Friday, November 1, 2013

Terengganu + Kelantan

past few days, masa jalan2 'berungga-ungga' nak g ke kelas QMT500, one of my classmate (JUE) asked me...
J : "Bakpo atien kecek ganu?"

need translation??? 

oh yeah..... 

dia tanye.... "kenapa atien  cakap loghat terengganu?"

aku pown jawab...

"Dah atien orang ganu.." 

 Jue : Eh.... atien orang ganu ke?"

aku pown angguk.

Aku : Bakpe? Jue ingat atien orang mane?

(Bakpe = Bakpo = Kenapa)

Jue : Jue ingat atien oghe klate

Aku : Dop lah.... atien orang ganu

Jue : ganu kat mano?

 Aku : Kat marang

Jue : oh... mare.. ayoh oghe kijo sano...

Aku : Owww.....

::THE END OF CONSERVATION::

certain person mistaken me as kelantanian...
y? 
coz.... i like kecek2 loghat klate...
bukan lupa daratan k...
tapi bersebab...
mostly, my friends from kelantan....
kalau balik umah, mesti ada terselit sikit2 loghat kelantan...
::peace::

kalau x tersalah dengar.... 
ayah ada cakap ari 2.... 
ayah kepada ayah kepad ayh aku nie, memang asal kelantan...
that's why, ayah aku bagi nama NIK kat akak aku yang beza umurnya 10 tahun dari aku, 
sebagai peringatan yg kami nie memang ada darah kelantan...
only her... the one in my Family...
just NIK.... huhuhu..
yang lain x dak NIK kat depan yerr...
 
IF Aku Tak Salah Dengar.

::Penyokong TRW : Go Go TRW....::

❤Dah baca, cuba la komen lak. tQ❤

No comments:

Post a Comment

♥Budak Chubby mintak Comment♥